mandag den 28. oktober 2013

Min nyfortolkning af norske klejner!

Sidste år til jul havde jeg svært ved at komme på noget at ønske mig til jul. Jeg havde set at man mange steder kunne købe en mini donut maskine til ca. 100kr. Den skrev jeg på listen, fordi jeg tænkte, at det ville være lækkert at kunne lave sine egne donuts, helt uden brug af friture. Jeg fik den i julegave, men har ikke afprøvet den, da jeg jo godt ved, at donuts ikke er det sundeste. Men jo nærmere er kommet jul og juleforberedelserne, kom jeg på den idé, at man måske kunne lave en norsk klejne i donut facon. Konsistensen på en norsk klejne, minder om en rigtig donut, da de begge er dyppet i friture. Den norske klejne skal normalt dyppes i kogende palmin, men hvis donut maskinen kan bage donuts, burde den også kunne bage en norsk klejne, så det burde ikke kunne gå galt.

Da der jeg i dag har raset en orkan over hele landet, var der forskellige omstændigheder, som gjorde, at jeg meldte afbud til zumba og i stedet satte mig for at afprøve min mini donut maskine. Det passede med, at stormen først for alvor nåede Aalborg ved 18-tiden, så jeg kunne nyde norske klejne donuts i sofaen under tæppet.



Jeg googlede "Norske klejner" og brugte den første opskrift, jeg fandt. Nemlig den fra Dr. Oetker.

Norske klejner

(20-24 stk.- jeg lavede en halv portion for fik 21 små norske klejne donuts ud af det)

Ingredienser
1½ dl mælk
50 g gær
100 g blødt smør
2 æg str. M/L
50 g sukker
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. stødt kardemomme
500 g hvedemel
Palmin til kogning

Pynt
150 g flormelis
Citronsaft
½ tsk. Gul konditorfarve

Tilberedning:
Opvarm mælken, til den er fingervarm, og rør gæren heri. Kom væsken i en skål og rør smør, æg og sukker i. Rør sigtet vaniljesukker, kardemomme og halvdelen af melet i blandingen. Sigt resten af melet i dejen, og ælt den godt igennem.

Lad dejen hæve et lunt sted i 30 minutter.

Mens dejen hævede, fandt jeg maskinen frem, pakkede den ud og tørrede den af med en fugtig klud og tændte for den. For hyggens skyld, lavede jeg dem fra sofaen. Det vidner om, hvor nemt og smertefrit det gik.


Jeg tog små klumper af dej, rullede dem til små pølser, som jeg foldede sammen til små ringe, a la vaniljekranse, som jeg lagde ned i hvert rum i maskinen. Da jeg havde lagt dejringe i alle rummene, lukkede jeg låget. Efter et par minutter begyndte det at syde fra maskinen, hvilket jeg tog som et tegn på, at de bagte godt. Når jeg hørte lyden ventede jeg 20 sekunder og åbnede så maskinen. De små donuts var perfekte. De havde en noget hårdere skorp end en almindelig norsk klejne, men det  er jo fordi palminbadet blev sparet væk. Jeg var ret glad for resultatet af de meget ensartede fine små donuts. For at gøre dem lidt mere norsk klejneagtige, lavede jeg lige en hurtig citronglasur, som dog blev for tynd og orange, frem for gul. Men hold da op, hvor smager de godt!

 
Det er bestemt ikke sidste gang jeg skal have den maskine i brug. Nu fantaserer jeg allerede om nye eksperimenter. Jeg kan se æbleskive donut'en blive lige så stor en succes.

Jeg skal holde tøse julefrokost weekend om et par uger, så jeg forestiller mig, at vi nok skal have gang i den norske klejne opskrift i løbet af weekenden. Forestil jer julefilm, snolder, norske klejner forklædt som donuts, varm kakao og masser af stearinlys. Jo, jeg er skam begyndt at spore mig ind på julen. Det har jeg lovet mig selv at gøre, da jeg allerede skal begynde at pynte op til jul i den kommende weekend, så vi rigtig kan holde tøse-jule-weekend om et par uger. Der kommer 5 piger fra nær og fjern og det bliver så hyggeligt! I øjeblikket brænder jeg lysrester, så jeg kan få lavet nogle fine juledekorationer til den anledning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar