mandag den 4. januar 2016

Blomsterbord til forvirrede Pilea planter

Så har vinter og kulde ramt landet... Mange køber i disse dage blomster, i et håb om at bringe foråret inden for, men ærlig talt, så virker det som om, der er lang tid til foråret... Eller, nå nej, for var det ikke som om, at både græs og forårsblomster voksede frem i december måned?!! Der er ganske enkelt gået kuk i årstiderne, er jeg bange for. I min altankasse spirer selvsåede Tagetes, som var det April måned.

( Tagetes får hundredevis af frø, som kan samles og såes til foråret... I år fik de lov at stå i altankasserne )

Mine Pilea planter stod og hang i køkkenvinduet. Normalt ville planterne på denne tid af året, gå i dvale og bruge kræfter på rødderne. Desværre er der sket det, at en del blade er visnet, eller faldet af. Jeg må ærligt indrømme, at jeg var blevet lidt bekymret for dem. Hvis blomsterne uden for tror at det er forår, hvorfor skulle mine Pilea'er så "tænke" anderledes?!!  Hvis planterne tror det er forår, er min teori, at de får for lidt lys i mit nordvendte vindue. Men min vindueskarm i stuen, som vender mod syd, er fyldt til bristepunktet. For noget tid siden så jeg et blomsterbord på dba, som jeg forelskede mig i, da det var retro, dekorativt og kunne rumme en del planter. Dog var det en smule dyr. Under et besøg i Bahne, så jeg, at de også sælger blomsterborde/ blomsterkasser i metal lige nu. Men ærlig talt, synes jeg det var alt for lille og alt for dyrt, retro? Not so much, men dekorativt og moderne.
Da jeg kom hjem efter mit besøg i Bahne, søgte jeg efter blomsterbordet på dba igen og da jeg fandt det, slog jeg til! Man kunne fristes til at tro, at det er svenske Nis Strinning, som står bag det. Jeg har selvfølgelig lavet lidt retro research og blomsterbordet skulle efter sigende stamme fra Ikeas katalog i 1962,  under navnet "Vici." Ikea kom først til Danmark i 1969, så finder man det her hjemme, er det højst sandsynligt en svensker, som har haft det med. Derfor er de vist noget nemmere at finde i Sverige og meget billigere, men så længe jeg ikke betalte mere, end hvad Bahne forlangte for deres, er det ok med mig, til trods for, at jeg plejer at sige, jeg kun køber retro på budget. Denne gang ofrede jeg lidt, for at få mere plads til mine planter. Der var ikke plads til den største af mine Pilea planter, men den har nu fået køkkenvinduet for sig selv, så jeg håber den kan få lys nok. 

( Ledningerne må jeg snart få fjernet, de pynter ikke lige frem... )


Jeg havde stor succes med mine Pilea planter sidste år og jeg håber på, at mine planter vil trives lige så godt i år. Nogle gange har jeg sat et blad i vand, hvis det er faldet af. Nu er der sket noget. Et af bladene, jeg har haft til at stå i en vase, har sat rødder! Nu er spørgsmålet så bare... Mon der kan komme en plante ud af et blad? Og hvordan skal jeg plante det? Jeg tror jeg vil forsøge at lade bladet ligge ned, når rødderne. Er sat i jord. Jeg vil prøve at gøre det, som et forsøg. Min første Pilea satte jo blomster sidste år og den tørrede blomst, viste sig at have hundredevis af frø. Jeg fik aldrig plantet frøene, men har gemt dem. Til foråret vil jeg prøve at så nogle af disse frø. Jeg er spændt på, om der kommer noget ud af mine forsøg og jeg skal selvfølgelig nok dele mine forsøg med jer.

( Endnu et blad, er faldet af en plante. Tag jer ikke af min grimme Nytårs neglelak )


( Min erfaring er, at kokosjord er elendigt til Pilea planter.. Blomsterjord er bedst, så denne rod kommer i blomsterjord )

7 kommentarer:

 1. Hvor sjovt at pileaen har slået rod. Jeg har selv prøvet at lave samme stunt bare for at se om den gjorde det – det skete ikke med mine. Men fedt at se det kan lade sig gøre! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg må snart få den sat i jord, så de ikke rådner (falder af), det skete nemlig på det første blad med rod

   Slet
 2. Har du ikke et billede af din Pilea da den var i blomst ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Aller nederst i dette indlæg er der et billede http://karolinesretro.blogspot.dk/search/label/Ancher%20Iversen%20Aps%20pottedame%20Erik%20Kold%20Fuchsia%20Pilea%20i%20blomst

   Slet
 3. Prøv evt. at google "karolinesretro pilea i blomst" :)

  SvarSlet
 4. Åh ja - fine billeder med blomster ;-)
  Hvor lang tid var blomsterstilken om at nå den størrelse ?
  Håber du opdaterer blog når du har nyt vedr. Pilea frø !

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan ikke huske, hvir lang tid den var im at vokse då lang. Jeg kom desværre til at knække den af ved et uheld, men så var det, at jeg gente den og kunne se nogle frø falde der fra, da den var tør. Jeg har dtadig hele blomsten med frø liggende i en konvolut. Jeg skal nok opdatere, når jeg har nyt om frø og plante :)

   Slet